Loading

Cups_Nine Coffee shop

COMMERCIAL

Project: Cups Nine _ coffee shop
Location: Trikala
Date: April 2013 – june 2013
Size: 90m² ground floor
State: completed
Client: Cups Nine
Photos: Kostas Spathis
In collaboration with: mock

 

Το café-wine bar “Cups Nine” βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης των Τρικάλων, στην περιοχή «Μανάβικα» με πλήρη οπτική προς την κεντρική πλατεία της πόλης. Η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μορφολογίας κτίρια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’50. Η κεντρική όψη του κτιρίου συνεπώς επανασχεδιάστηκε ώστε να προσεγγίζει την αρχική της μορφή και τα κουφώματα κατασκευάστηκαν από μεταλλικό σκελετό.
Ως προς τη χωροθέτηση των χρήσεων, στο ισόγειο λειτουργεί το bar και το καθιστικό του καταστήματος, στο υπόγειο τοποθετούνται οι τουαλέτες και κάποιοι αποθηκευτικοί χώροι, ενώ στον όροφο βρίσκεται η κουζίνα και οι απαραίτητοι αποθηκευτικοί χώροι αυτής.
Η αποξήλωση των ψευδοροφών στο ισόγειο, αποκάλυψε την προϋπάρχουσα ξύλινη κατασκευή στήριξης του παταριού και τα μεταλλικά δοκάρια τα οποία τοποθετήθηκαν μεταγενέστερα για στατικούς λόγους. Αποψιλώθηκαν επίσης όλες οι γυψοσανίδες επικάλυψης των τοίχων, οι οποίοι σοβατίστηκαν αρχικά και στη συνέχεια επικαλύφθηκαν με πατητή τσιμεντοκονία, η οποία συνεχίζει να τρέχει και στο δάπεδο, περιμετρικά της ξύλινης επικάλυψης, δημιουργώντας ένα γραμμικό πλαίσιο.
Κατά μήκος της πρόσοψης εκατέρωθεν της πόρτας εισόδου, κατασκευάζονται δύο πάσο σε ύψος τραπεζιού, προκειμένου οι χρήστες να έχουν απεριόριστη θέα προς την κεντρική πλατεία διαμέσου των παραθύρων όταν αυτά είναι κλειστά, αλλά να βρίσκονται και σε άμεση επαφή με τον εξωτερικό χώρο κατά τους θερινούς μήνες. Το bar σχεδιάζεται σε γωνιακή διάταξη και διαχωρίζεται κατά πλάτος με μεταλλική κατασκευή η οποία πληρώνεται από οπλισμένο τζάμι. Διαχωρίζεται με τον τρόπο αυτό ο χώρος παρασκευής στο πίσω μέρος του bar, από τον χώρο εξυπηρέτησης των πελατών. Στο βάθος του καταστήματος δημιουργείται μία υπερύψωση του δαπέδου προκειμένου να εξασφαλιστεί καλύτερη οπτική των καθήμενων. Στο χώρο αυτό τοποθετείται ένα τραπέζι μοναστηριακού τύπου καθώς και ένα πάσο κατά μήκος της σκάλας που οδηγεί στο υπόγειο.