Loading

in_BOX

URBAN

Project: in_BOX isolation room
Location: Athens – Athens Heart Mall
Date: may 2013 – july 2013
Size: 4 m²
State: competition entry – on drawing board
Client: Athens heart mall
In collaboration with George Giatas

 

Για ποιό λόγο ο επισκέπτης -και εν δυνάμει καταναλωτής- ενός εμπορικού κέντρου, στην καρδιά μιας μεγαλούπολης, επιδιώκει την απομόνωση; Πως προσεγγίζει κανείς σχεδιαστικά το ζήτημα της χωροθέτησης ενός οριοθετημένου, μικρών διαστάσεων χώρου, σε ένα κεντρικό σημείο κτιρίου μεγάλης κλίμακας; Η συγκεκριμένη πρόταση, μέσω μιας σειράς σχεδιαστικών χειρισμών και επιλογής υλικών, καλεί τον χρήστη να “απομονωθεί” σε ένα γυάλινο κουτί, σε ένα invisible_BOX.
Η επίλυση του σχεδιαστικού ζητήματος, προκύπτει λόγω της διαπίστωσης ότι ο χώρος του εμπορικού κέντρου είναι εξαιρετικά πολύπλοκος. Η δημιουργία ενός ακόμη “αντικειμένου” αντίστοιχα πολύπλοκης λογικής, φαίνεται μάλλον απαγορευτική. Καταλήγουμε λοιπόν στην απλούστερη σχεδιαστικά μορφή, τον κύβο. Ένας γυάλινος κύβος, διαστάσεων 2,00*2,00 μέτρων περίπου, εσωκλείει όλα τα απαραίτητα μέσα για την ανάπαυση και απομόνωση ενός πιεσμένου σωματικά και ψυχολογικά χρήστη. Χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα κίνησης και υαλοπετάσματα νέου τύπου με ενσωματωμένα φίλτρα ηλεκτρισμού στο εσωτερικό τους (smart switchable glasses), επιτυγχάνεται η μετατροπή του διάφανου και καθόλου ιδιωτικού χώρου σε ένα πλήρως προστατευμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα, δωμάτιο απομόνωσης. Κατά την είσοδο του επισκέπτη, ο αισθητήρας ενεργοποιεί τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας στο διάκενο των τζαμιών, τα οποία αυτομάτως μετατρέπονται σε πλήρως αδιαφανείς επιφάνειες. Στο εσωτερικό, όλα προκύπτουν ομαλά. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ξαπλώσει, να καθίσει προκειμένου να ξεκουραστεί, να ασχοληθεί με τον υπολογιστή ο οποίος βρίσκεται ήδη εκεί και τον περιμένει.